Recept na Ježíšovo tělo, ze kterého se Vám budou sbíhat sliny
Dnes jsem si pro Vás připravila svůj osvědčený recept na Ježíšovo tělo. Že nejste zrovna kuchař roku? Nevadí. Tenhle recept zvládne opravdu úplně každý. Ještě budou všichni překvapení, jak jednoduše a za krátkou dobu se dá upéci křupavé Ježíšovo tělo. Věřte, že brzy budete milovat Ježíšovo tělo stejně jako já a uvědomíte si, že se Vám to vyplatí i finančně.
Ingredience
- 1 lžička cukr krystal
- 500 ml vlažná voda
- 5 dkg čerstvé kvasnice
- 1 lžíce sůl s kmínem
- 1 kg výběrová hladká mouka
Nejprve si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout. Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme Ježíše. Potřeme si ruce olejem a důkladně Ježíšovo tělo hněteme, nesmíme vynechat jediný záhyb. Nakonec vsuneme do Ježíše prst a zjistíme, zda je těsto dostatečně vlhké. Poté ho necháme dobře vykynout. Z těsta utvoříme bochánek a dáme ho na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli ho necháme na plechu nakynout. Potom Ježíše vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme ho rozpuštěným máslem a slanou vodou a pečeme podle potřeby asi 1/2 hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba Ježíšovo tělo hlídat - píchneme do něj špejli a pokud je Ježíš uvnitř stále vlhký a lepivý, necháme ho ještě chvíli dopéct. Ideální Ježíšovo tělo je na povrchu tvrdé a křupavé, ale uvnitř vláčné a jemné.
Doporučuji zapít kvalitním vínem, aby Vám Ježíš bez problému klouzal do krku.
S láskou pro Vás recept uvařila:
Sestra Jarka